2022-02-21

7. évközi hét hétfő

SZENTLECKE Szent Jakab apostol leveléből
Az igazi bölcsesség kizárja az irigykedést és a vetélkedést.
Testvéreim!
Ki a bölcs és értelmes köztetek? Bizonyítsa kifogástalan életével, hogy mindent bölcs szelídséggel tesz. De ha keserű irigység és vetélkedés van a szívetekben, ne dicsekedjetek és ne hazudtoljátok meg az igazságot! Az ilyen bölcsesség ugyanis nem felülről származik, hanem földi, érzéki, sőt sátáni, mert ahol irigység és versengés van, ott békétlenség uralkodik, meg minden más hitványság.
Az a bölcsesség azonban, amely fölülről származik, először is tiszta, aztán békességszerető, szerény, engedékeny, irgalommal és jótékonysággal teljes, nem ítélkező és nem alakoskodó. Az igazság gyümölcsét békében vetik el a békességet szeretők számára.
Ez az Isten igéje.
Jak 3,13-18

VÁLASZOS ZSOLTÁR :
Válasz: Az Úr végzése igaz, * megvidámítja a szívet. (9a. vers. - 2. tónus)
Előénekes: Tökéletes az Úr törvénye: * megújítja a lelket.
Az Úr rendelése megbízható: * bölcsességet ad a kicsinyeknek.
Hívek: Az Úr végzése igaz, * megvidámítja a szívet.
E: Az Úr végzése igaz: * megvidámítja a szívet.
Az Úr parancsa világos: * fényt gyújt a szemnek.
H: Az Úr végzése igaz, * megvidámítja a szívet.
E: Az Úr félelme tiszta: * örökké megmarad.
Az Úr ítéletei igazak, * és egytől egyig igazságosak.
H: Az Úr végzése igaz, * megvidámítja a szívet.
E: Legyen kedves előtted szívem gondolata és ajkam beszéde, * Uram, te vagy menedékem és megváltóm.
H: Az Úr végzése igaz, * megvidámítja a szívet.
Zsolt 18,8.9.10.15

ALLELUJA
Üdvözítőnk, Jézus Krisztus győzött a halálon, * és az evangéliumban felragyogtatta az örök életet. Vö. 2Tim 1,10 – 4 g. tónus.

† EVANGÉLIUM Szent Márk könyvéből
Jézus kiűzi a gonosz lelket, akivel szemben tanítványai tehetetlenek voltak.
Amikor a színeváltozás hegyéről Jézus visszatért tanítványaihoz, látta, hogy nagy tömeg tolong körülöttük, és írástudók vitatkoznak velük.
Amint az emberek észrevették Jézust, mindnyájan meglepődtek, majd elébe siettek és üdvözölték. Jézus megkérdezte tanítványait: „Miről vitatkoztok velük?”
Valaki a tömegből így felelt neki: „Mester! Elhoztam hozzád a fiamat. Gonosz lélek lakik benne, aki némává tette. Valahányszor hatalmába keríti, földhöz vágja. Habzik a szája, fogait csikorgatja és megmerevedik. Már kértem tanítványaidat, hogy űzzék ki belőle, de nem tudták.”
Jézus így válaszolt: „Ó, hitetlen nemzedék! Meddig maradjak még veletek? Meddig tűrjelek titeket? Vezessétek hozzám a gyermeket!” Erre odavitték hozzá.
Mihelyt a gonosz lélek meglátta Jézust, tüstént elkezdte ide-oda rángatni a fiút, az pedig a földre zuhant, és habzó szájjal vonaglott.
Jézus megkérdezte a fiú apját: „Mióta szenved ebben a bajban?” Ő azt felelte: „Gyermekkora óta. A gonosz lélek gyakran tűzbe és vízbe taszította, hogy elpusztítsa. Ha valamit tehetsz, szánj meg minket, és segíts rajtunk!”
Jézus így felelt neki: „Ha valamit tehetsz? Minden lehetséges annak, aki hisz!” Erre a fiú apja azonnal felkiáltott: „Hiszek, Uram, segíts az én hitetlenségemen!”
Amikor Jézus látta, hogy egyre nagyobb tömeg verődik össze, ezekkel a szavakkal parancsolt rá a tisztátalan lélekre: „Te néma és siket lélek! Parancsolom neked, menj ki belőle, és soha vissza ne térj belé!”
Erre (a gonosz lélek) összevissza rángatta a fiút, és hangos kiáltással kiment belőle. A fiú olyan lett, mint a halott. Többen meg is jegyezték: „Meghalt!” Jézus azonban megragadta kezét, és felsegítette. A fiú talpra állt.
Amikor azután Jézus hazaérkezett, és egymás között voltak, a tanítványok megkérdezték: „Mi miért nem tudtuk kiűzni a gonosz lelket?” Jézus így felelt: „Ezt a fajtát semmi mással nem lehet kiűzni, csak imádsággal és böjtöléssel.”
Ezek az evangélium igéi.
Mk 9,14-29

EGYETEMES KÖNYÖRGÉSEK
Pap: Kérjük, testvéreim, a mindenható Atyaistent, hogy szent Fia által árassza kegyelmi ajándékait a hívekre és a főpásztorokra, akiket az Egyházban egyesít a Szentlélek!
Lektor: 1. Őrizd meg, egyesítsd és kormányozd szentegyházadat!
Hívek: Kérünk téged, hallgass meg minket!
2. Tartsd meg Szentatyánkat, N. pápát épségben és biztonságban szent népednek kormányzására!
Hívek: Kérünk téged...
3. Áraszd Szentlelked világosságát az Egyház püspökeire és papjaira!
Hívek: Kérünk téged...
4. Adj az egész kereszténységnek békességet és egyetértést!
Hívek: Kérünk téged...
5. Mutasd meg jóságos arcodat a betegeknek és a szenvedőknek!
Hívek: Kérünk téged...
(6. Adj örök nyugalmat N. testvérünknek [nővérünknek], akiért ezt a szent áldozatot felajánljuk!
Hívek: Kérünk téged...)
Pap: Úristen, oltalmunk és erősségünk! Hallgasd meg Egyházad buzgó könyörgését! Te adod lelkünkbe a vallásos buzgóságot. Engedd, hogy amit hittel kérünk, azt valóban elnyerhessük! Krisztus, a mi Urunk által.
Hívek: Ámen.

Igenaptár főoldal