2022-01-13

1. évközi hét csütörtök

OLVASMÁNY Sámuel első könyvéből
Isten büntetése volt a csatavesztés és a frigyszekrény elvesztése.
Héli főpap bíráskodásának utolsó napjaiban történt, hogy a filiszteusok megtámadták a választott népet. Erre ők is hadba vonultak a filiszteusok ellen. A Segítség kövénél ütöttek tábort, míg a filiszteusok Áfeknél sátoroztak.
A filiszteusok csatarendbe álltak Izraellel szemben. Nehéz küzdelem volt, és Izrael vereséget szenvedett a filiszteusoktól. A harcban körülbelül négyezer férfi esett el a csatamezőn.
Midőn a nép visszatért a táborba, vezetőik tanácskozni kezdtek: „Miért engedte meg Isten, hogy ma vereséget szenvedjünk a filiszteusoktól? Hozzuk el Silóból az Úr szövetségének szekrényét! Jöjjön közénk, és szabadítson meg ellenségeink kezéből!”
A nép követeket küldött Silóba. El is hozták onnan a frigyszekrényt, melynek tetején a Seregek Ura trónol a kerubok felett. Héli két fia, Ofni és Fineász kísérték az Úr szövetségének szekrényét. Amint megérkezett a táborba, az egész nép akkora örömrivalgásban tört ki, hogy még a föld is rengett belé.
Amikor a filiszteusok meghallották az ujjongás zaját, tanakodni kezdtek: „Mit jelent ez a nagy örömrivalgás a héberek táborában?” Mihelyt megtudták, hogy az Úr szekrénye érkezett meg a táborba, rémülten mondták egymásnak: „Az ő Istenük itt van a táborban.” Majd jajveszékelni kezdtek: „Jaj nekünk, mert nem volt ekkora ujjongás sem tegnap, sem tegnapelőtt! Jaj nekünk! Hogyan szabadulhatnánk meg ennek a hatalmas Istennek kezéből? Hisz ő az az Isten, aki oly sok csapással sújtotta az egyiptomiakat a pusztában. De ti, filiszteusok, legyetek bátrak és igazi férfiak, hogy ne kelljen szolgálnotok a hébereknek, mint ahogy azok nektek szolgáltak. Harcoljatok férfiakhoz méltó módon!”
Meg is ütköztek a filiszteusok, és úgy megverték az izraelitákat, hogy mindenki hazafelé menekült. Igen nagy volt a vereség: harmincezer gyalogos esett el Izraelből. Héli két fia, Ofni és Fineász is a halottak között volt, sőt a frigyszekrény is az ellenség kezébe került.
Ez az Isten igéje.
1Sám 4,1-11

VÁLASZOS ZSOLTÁR :
Válasz: Válts meg minket, Uram, * mivel irgalmas vagy. (26d. vers. - 4. g tónus)
Előénekes: Elvetettél és megaláztál minket, * már nem vonulsz ki seregünkkel együtt, Istenünk.
Megfutamítottál ellenségeink elől, * és kifosztottak, akik gyűlölnek minket.
Hívek: Válts meg minket, Uram, * mivel irgalmas vagy.
E: Szomszédaink előtt gyalázattá tettél minket, * csúfolnak és gúnyolódnak, akik körülöttünk laknak.
Példálóznak rólunk a pogány nemzetek, * fejüket csóválják a népek.
H: Válts meg minket, Uram, * mivel irgalmas vagy.
E: Ébredj föl, Uram, miért alszol, * kelj fel, és ne taszíts el végleg. Miért fordítod el arcodat, * miért felejted el ínségünket és gyötrelmeinket?
H: Válts meg minket, Uram, * mivel irgalmas vagy.
Zsolt 43,10-11.14-15.24-25

ALLELUJA
Jézus hirdette országának örömhírét, * és minden betegséget meggyógyított a nép körében. Mt 4,23 – 2. tónus.

† EVANGÉLIUM Szent Márk könyvéből
Jézus egy beteget meggyógyít leprájából.
Abban az időben egy leprás jött Jézushoz. Térdre borult előtte, és így kérlelte: „Ha akarod, te megtisztíthatsz engem!” Jézusnak megesett rajta a szíve. Kinyújtotta kezét, megérintette, és azt mondta neki: „Akarom! Tisztulj meg!” Erre rögtön elmúlt a leprája, és megtisztult. Jézus szigorúan ráparancsolt, azonnal elküldte, és így szólt hozzá: „Nézd, senkinek se szólj erről, hanem menj, mutasd meg magadat a papnak, és tisztulásodért ajánld fel a Mózes által rendelt áldozatot, bizonyságul nekik.”
Ő azonban, alighogy elment, mindenfelé hirdetni és híresztelni kezdte a dolgot. Emiatt Jézus nem mehetett többé nyilvánosan a városba, inkább távolabbi, elhagyatott helyeken tartózkodott. Mégis, mindenünnen özönlöttek hozzá az emberek.
Ezek az evangélium igéi.
Mk 1,40-45

EGYETEMES KÖNYÖRGÉSEK
Pap: Kérjük, testvéreim, bízó lélekkel az Atyaisten irgalmát magunknak, valamint távol lévő és gondokkal küzdő testvéreinknek!
Lektor: 1. Hogy a keresztényeket megerősítse hitük állhatatosságában és egységében, kérjük Urunkat!
Hívek: Kérünk téged, hallgass meg minket!
2. Hogy minden népnek megadja a szeretetben és az igazságban gyökerező békét és igaz egyetértést, kérjük Urunkat!
Hívek: Kérünk téged...
3. Hogy ébresszen papi és szerzetesi hivatásokat a lelkekben, és küldjön sok munkást szőlőjébe, kérjük Urunkat!
Hívek: Kérünk téged...
4. Hogy ifjúságunk megőrizze a tisztaság erényét, a családok pedig békében és egyetértésben éljenek, kérjük Urunkat!
Hívek: Kérünk téged...
5. Hogy mindnyájunkat, akik ebben a közös áldozatbemutatásban részt veszünk, és távol lévő testvéreinket is elvezessen országába, kérjük Urunkat!
Hívek: Kérünk téged...
(6. Hogy elhunyt N. testvérünket [nővérünket] viszontláthassuk a boldog feltámadás dicsőségében, kérjük Urunkat!
Hívek: Kérünk téged...)
Pap: Urunk, tekints megengesztelődve hozzád könyörgő népedre, amely nélküled nem maradhat meg, és ezért irgalmadban bizakodik! Állj mellette bőkezű jóságoddal, és úgy engedd boldogulni itt a földön, hogy elnyerje az örök életet. Krisztus, a mi Urunk által.
Hívek: Ámen.

Igenaptár főoldal