2021-11-25

34. évközi hét csütörtök

OLVASMÁNY Dániel próféta könyvéből
Dánielt az oroszlánok vermében is megvédi az Úr: elküldi angyalát Dánielt dicsőségre emelik, ellenségeit megszégyenítik.
Babilonban néhány ember rosszindulatúan megfigyelte Dánielt, és megtudta, hogy a szigorú királyi parancs ellenére is Istenéhez fordult, és imádkozott. E férfiak Dárius király elé járultak, és megkérdezték a parancs felől: „Vajon nem úgy rendelkeztél-e, nagy király, hogy aki harminc napon belül máshoz esdekel, istenhez, emberhez, de nem hozzád imádkozik, azt vessék az oroszlánok vermébe?”
A király erre így felelt: „Való igaz ez, s a médek és a perzsák törvénye szerint visszavonhatatlan!”
A feljelentők így folytatták azután: „A júdeai foglyok közül való Dániel mit sem törődik az általad kiadott rendeletekkel. Ő végzi a maga imáját, naponta háromszor.”
A király ennek hallatára nagyon elszomorodott. Kedvelte Dánielt, és napestig fáradozott, hogy őt megmentse. Ám azok a férfiak megsejtették a király szándékát, és azt mondták neki: „Tudd meg, királyunk, hogy a méd és perzsa törvények szerint a király által kiadott határozat megváltoztathatatlan, ahhoz nyúlni nem szabad!”
A király erre meghozta a halálos ítéletet. Elővezették Dánielt, és bedobták az oroszlánok vermébe. A király még csak ennyit mondott Dánielnek: „A te Istened, akit te mindenkor tisztelsz, szabadítson meg téged!” Egy jó nagy követ hoztak elő, és elzárták a mély verem bejáratát. A király aztán gyűrűs pecsétjével látta el, és ugyanezt tették a főemberek is, hogy ne nyúljon Dánielhez senki sem. A király végül hazament, és étel nélkül nyugovóra tért. Semmit sem szolgáltak fel már neki. S az álom is elkerülte őt.
Alig hasadt a hajnal, felkelt a király, és az oroszlánok verméhez sietett. A verem közelében sírva szólította Dánielt: „Dániel, az élő Isten szolgája! Az oroszlánoktól vajon megszabadított-e Istened? Akit mindig hűségesen szolgáltál, meg tudott-e menteni az oroszlánoktól?” A király hívására Dániel így válaszolt: „Királyom, örökké élj! Az én Istenem elküldötte angyalát, hogy bezárja az oroszlánok száját, mert igaznak talált engem. De, királyom, én ellened sem vétettem.”
Örvendezett is erre a király: kihozatta a veremből Dánielt. Amikor kihozták, nem találtak rajta semmi sérülést, mert bízott Istenében. A király most előhozatta azokat, akik bevádolták Dánielt. Fiaikkal, feleségeikkel a verembe dobatta be ezeket. De még talán a verem mélyére sem értek le, az oroszlánok rájuk rontottak, és összetörték minden csontjukat. Dárius király ekkor a következő írást küldte minden nyelvű és fajú népének szerte az egész földön: „Békesség nektek, sokszorosan békesség! Országomban s egész birodalmamban törvénnyé teszem, hogy mindenki félve tisztelje Dániel Istenét. Mert ő az élő Isten, és ő mindörökké megmarad, s országának nem lesz vége, és uralma örökké tart. Ő megment és megszabadít. Égen-földön csodákat és jeleket művelt: ő az, aki megmentette az oroszlánok verméből Dánielt.”
Ez az Isten igéje.
Dán 6,12-28

VÁLASZOS ZSOLTÁR
Válasz: * Dicsérjétek és magasztaljátok mindörökké! 59b. vers.
Előénekes: Áldjátok az Urat, dér és harmat, *
Hívek: * dicsérjétek és magasztaljátok mindörökké!
E: Áldjátok az Urat, fagy és nagy hideg, *
H: * dicsérjétek és magasztaljátok mindörökké!
E: Áldjátok az Urat, jég és hóesés, *
H: * dicsérjétek és magasztaljátok mindörökké!
E: Áldjátok az Urat, éjek és nappalok, *
H: * dicsérjétek és magasztaljátok mindörökké!
E: Áldjátok az Urat, világosság és sötétség, *
H: * dicsérjétek és magasztaljátok mindörökké!
E: Áldjátok az Urat villámok és fellegek, *
H: * dicsérjétek és magasztaljátok mindörökké!
E: Áldja az Urat az egész szárazföld, *
H: * dicsérjétek és magasztaljátok mindörökké!
Dán 3,68-74

ALLELUJA
Nézzetek föl, és emeljétek föl fejeteket * mert elérkezett megváltástok ideje. Lk 21,28 – 10. tónus.

† EVANGÉLIUM Szent Lukács könyvéből
Jeruzsálem végzete: pogányok tiporják el.
Jézus így jövendölt Jeruzsálem pusztulásáról és a saját második eljöveteléről:
Amikor látjátok, hogy Jeruzsálemet hadsereg veszi körül, tudjátok meg, hogy elérkezett a pusztulása! Akkor, akik Júdeában vannak, fussanak a hegyekbe; akik a városban, meneküljenek el; és akik vidéken vannak, vissza ne térjenek! A bosszúállás napjai ezek, hogy beteljesedjék mindaz, amit az írás mond. Jaj, a várandós és szoptatós anyáknak azokban a napokban! Nagy gyötrelem lesz a földön, és az ítélet haragja sújtja ezt a népet. Lesznek, akiket kardélre hánynak. Sokakat fogságba hurcolnak pogány népek közé. Jeruzsálemet pogányok tiporják, amíg idejük be nem telik.
Jelek lesznek a Napban, a Holdban és a csillagokban, a Földön pedig kétségbeesett rettegés támad a népek között a tenger zúgása és a hullámok háborgása miatt. Az emberek megdermednek a rémülettől, miközben várják, hogy mi történik a világgal. A mindenség összetartó erői megrendülnek. Akkor majd meglátják az Emberfiát, amint eljön a felhőkben nagy hatalommal és dicsőséggel.
Amikor mindez beteljesedik, nézzetek fel, és emeljétek föl fejeteket, mert elérkezett megváltásotok.
Ezek az evangélium igéi.
Lk 21,20-28

EGYETEMES KÖNYÖRGÉSEK
Pap: Testvéreim, áldjuk és magasztaljuk Istent, aki testi és lelki adományaival elhalmoz minket!
Lektor: 1. Hogy mindig hálásak legyünk a teremtés és a megváltás gazdag ajándékaiért, kérjük Urunkat!
Hívek: Kérünk téged, hallgass meg minket!
2. Hogy készséges lélekkel fogadjuk a Gondviselés minden rendelkezését, kérjük Urunkat!
Hívek: Kérünk téged...
3. Hogy Isten és a felebarát szeretete irányítsa gondolatainkat, érzéseinket és cselekedeteinket, kérjük Urunkat!
Hívek: Kérünk téged...
4. Hogy az irigységet és az önzést, a haragot és a gyűlölködést tartsa távol tőlünk, kérjük Urunkat!
Hívek: Kérünk téged...
5. Hogy a munkásoknak munkát, az éhezőknek kenyeret, a szomorúaknak vigaszt, és minden embernek üdvösséget adjon, kérjük Urunkat!
Hívek: Kérünk téged...
(6. Hogy elhunyt N. testvérünket [nővérünket], hozzátartozóinkat és jótevőinket fogadja be a szentek boldog társaságába, kérjük Urunkat!
Hívek: Kérünk téged...)
Pap: Jóságos, mennyei Atyánk! Hittel valljuk, hogy örök szereteteddel te irányítod emberi sorsunkat. Add, hogy életünk minden napján hűségesen szolgáljunk neked. Aki élsz és uralkodol mindörökkön-örökké.
Hívek: Ámen.