2018-02-03

4. évközi hét szombat

OLVASMÁNY a Királyok első könyvéből
Salamon trónra léptekor bölcsességet kér magának, népe javára.
Trónja megszilárdítása után Salamon király elment Gábaonba, hogy ott áldozatot mutasson be, mert ez híres áldozati hely volt. Ezer áldozati állatot mutatott be Salamon egészen elégő áldozatul azon az oltáron, Gábaonban. Éjszaka álmában megjelent az Úr Salamonnak, és azt mondta neki: „Kérj bármit, és én megadom neked!”
Salamon így válaszolt: „Nagy irgalmasságot cselekedtél szolgáddal, Dáviddal, az én atyámmal, minthogy hűséggel, igazsággal és egyenes szívvel járt színed előtt. Meg is őrizted iránta nagy irgalmasságodat, és fiút adtál neki, aki ma már az ő trónján ül. Uram Istenem, te királlyá tetted szolgádat atyám, Dávid helyett. Pedig én még kicsiny gyermek vagyok, és tapasztalatlan az ügyek intézésében. És most itt áll szolgád a te választott néped között; e nagyszámú nép között, melyet sokasága miatt megszámlálni és megolvasni lehetetlen. Adj tehát szolgádnak tanulékony szívet, hogy igazságot tudjon szolgáltatni népednek, és különbséget tudjon tenni jó és rossz közötti Különben ki tudná kormányozni ezt a nagy népet?”
Tetszett az Úrnak a beszéd, hogy Salamon ilyen dolgot kért tőle. Azért így válaszolt neki: „Mivel ilyen dolgot kértél, és nem kértél magadnak sem hosszú életet, sem gazdagságot, sőt még ellenségeid életét sem kérted, hanem bölcsességet kértél magadnak, hogy igazságot tudj szolgáltatni: íme, teljesítem kérésedet. Olyan bölcs és igazságszerető szívet adok neked, hogy hozzád hasonló sem előtted nem volt, sem utánad nem lesz. Sőt amit nem kértél, azt is megadom neked: olyan gazdagságot és dicsőséget adok neked, hogy a te életedben nem lesz hozzád hasonló a királyok között.”
Ez az Isten igéje.
1Kir 3,4-13

VÁLASZOS ZSOLTÁR :
Válasz: Én Uram, Istenem, * taníts meg igazságaidra engem! 12b. vers. – 4 g. tónus.
Előénekes: Bűntől az ifjú hogyan tisztíthatja meg útját? * Csak úgy, hogy megtartja tanításodat.
Hívek: Én Uram, Istenem, * taníts meg igazságaidra engem!
E: Egész szívemből téged kereslek, * ne engedd, hogy parancsaidtól eltérjek.
H: Én Uram, Istenem, * taníts meg igazságaidra engem!
E: Szívem mélyére rejtettem szavadat, * hogy ne vétkezzem ellened.
H: Én Uram, Istenem, * taníts meg igazságaidra engem!
E: Áldott vagy, Uram, Istenem, * taníts meg igazságaidra engem!
H: Én Uram, Istenem, * taníts meg igazságaidra engem!
E: Elsorolom ajkammal * szádnak minden rendelését.
H: Én Uram, Istenem, * taníts meg igazságaidra engem!
E: Végzéseid útján nagyobb örömre találok, * mint bármilyen gazdagságban.
H: Én Uram, Istenem, * taníts meg igazságaidra engem!
Zsolt 118,9.10.11.12.13.14

ALLELUJA
Jézus mondja: † „Juhaim hallgatnak szavamra, * ismerem őket és ők a nyomomban járnak.” Jn 10,27 – 8 G. tónus.

† EVANGÉLIUM Szent Márk könyvéből
Jézus megértő szeretettel fordul az emberekhez, mert olyanok, mint a pásztor nélküli juhok.
Abban az időben az apostolok visszatértek Jézushoz, és beszámoltak mindarról, amit tettek és tanítottak. Ő így szólt hozzájuk: „Gyertek ti is, (menjünk) a pusztaságba egy magányos helyre, hogy pihenjetek egy kicsit!” Mert olyan nagy jövés-menés volt körülöttük, hogy még evésre sem maradt idejük.
Bárkába szálltak tehát, és elmentek egy elhagyatott helyre, hogy magukban legyenek. De sokan látták, amikor elmentek, és sokan megtudták. Erre minden városból gyalog odasiettek, és megelőzték őket.
Amikor Jézus kiszállt és látta a nagy tömeget, megesett rajtuk a szíve. Olyanok voltak, mint a pásztor nélküli juhok. Ezért tanítani kezdte őket sok mindenre.
Ezek az evangélium igéi.
Mk 6,30-34

EGYETEMES KÖNYÖRGÉSEK
Pap: Bizalommal forduljunk Istenhez, aki Máriát, Krisztus anyját fölébe helyezte minden égi és földi teremtménynek!
Lektor: 1. Irgalmasság Atyja, köszönjük, hogy a Boldogságos Szűz Máriában égi édesanyát adtál nekünk; add, hogy mindig gyermeki szeretettel ragaszkodjunk hozzá!
Hívek: Kérünk téged, hallgass meg minket!
2. Szűz Mária tanulékony lélekkel figyelt Jézus szavára; add, hogy példája szerint mi is szívünkbe fogadjuk szent Fiad igéit!
Hívek: Kérünk téged...
3. A kereszt alatt álló Máriát megerősítetted a fájdalmak elviselésére; az ő közbenjárására adj erőt nekünk is a kereszt hordozására!
Hívek: Kérünk téged...
4. Szent Fiad feltámadása által örömmel töltötted el Szűz Mária szívét; tölts el minket is a feltámadás reménységével!
Hívek: Kérünk téged...
5. Szűz Máriát testével-lelkével felvetted a mennyei dicsőségbe; földi életünk után add meg nekünk is az örök életet!
Hívek: Kérünk téged...
(6. A Boldogságos Szűz Mária a mennyország királynője; az ő közbenjárására fogadd be elhunyt testvéreinket is az örök élet boldogságába!
Hívek: Kérünk téged...)
Pap: Add meg, kérünk, mindenható Istenünk, hogy mi, a te híveid, akik a Boldogságos Szűz Mária oltalmában bízunk, anyai közbenjárására minden rossztól megszabaduljunk itt a földön, és az örök élet örömére eljussunk a mennyben. Krisztus, a mi Urunk által.
Hívek: Ámen.

Újratöltés

Mai olvasmányok

Tegnapi olvasmányok

Igenaptár főoldal