2018-01-17

2. évközi hét szerda

OLVASMÁNY Sámuel első könyvéből
Az ifjú Dávid Isten nevében legyőzi a hatalmas Góliátot.
(A filiszteusok elleni hadakozás idején történt. Az óriás termetű Góliát azt ajánlotta, hogy csata helyett párviadal döntse el, hogy ki legyen a győztes. De senki se mert kiállni ellene.)
Végül is Dávid jelentkezett Saul királynál, és azt mondta: „Ne veszítsük el bátorságunkat! Én, a te szolgád, elmegyek, és megvívok ezzel a filiszteussal.”
Saul megpróbálta lebeszélni: „Nem bírsz te szembeszállni és megvívni ezzel a filiszteussal, mert te még csak gyermek vagy, ez meg harcban edzett férfiú ifjúságától fogva.” Dávid erre azt felelte: „Az Úr már nemegyszer megszabadított az oroszlán meg a medve karmai közül. Most is megszabadít majd ennek a filiszteusnak kezéből.” Erre Saul ráhagyta: „Menj, és az Úr legyen veled!”
Dávid ekkor fogta a botját, kiválasztott magának a patakból öt sima követ, és beletette tarisznyájába. Majd parittyájával a kezében elindult a filiszteus ellen.
Góliát a fegyverhordozójával együtt lassú léptekkel közeledett Dávid felé. Amikor feltekintett, és szemügyre vette Dávidot, nem sokra becsülte a vörös arcú, csinos külsejű legénykét. Mindjárt rá is förmedt: „Hát kutya vagyok én, hogy bottal jössz ellenem?” Majd átkozni kezdte Dávidot az Istenével együtt, és megfenyegette: „Gyere csak ide! Hadd adjam húsodat az ég madarainak és a mező vadjainak!” Dávid azt felelte a filiszteusnak: „Te karddal, dárdával és lándzsával jössz ellenem; én pedig az ég Urának nevében megyek ellened, aki Izrael hadainak Istene, és akit te gyalázni merészeltél. Az Úr mindjárt kezembe ad téged. Megöllek, és fejedet veszem. Azután hamarosan az ég madarainak és a mező vadjainak adom testedet és a filiszteusok katonáinak holttestét. Hadd tudja meg az egész föld: van Izraelnek Istene. Tudja meg ez az egész sereg azt is, hogy az Úrnak nincs szüksége kardra és dárdára a győzelemhez! Mivel ez a harc az ő ügye, ezért ad a kezünkbe benneteket.”
Amikor a filiszteus elindult, és egyre jobban megközelítette Dávidot, az harcra készen, sietve eléje futott. Majd benyúlt a táskájába, kivett onnan egy követ, parittyájával elhajította, és homlokon sújtotta vele a filiszteust. A kő belefúródott a homlokába, úgyhogy arcával a földre bukott.
Így győzte le Dávid a filiszteust parittyával és kővel, és miután leterítette, meg is ölte. Mivel azonban kard nem volt nála, odarohant a filiszteushoz. Megállva fölötte megragadta annak kardját, kirántotta hüvelyéből, és fejét levágva megölte.
Amikor a filiszteusok látták, hogy legnagyobb hősük meghalt, vad futásnak eredtek.
Ez az Isten igéje.
1Sám 17,32-33.37.40-51

VÁLASZOS ZSOLTÁR :
Válasz: Áldott legyen az Úr, * ő az én segítségem. 1a. vers. – 7 b. tónus.
Előénekes: Áldott legyen az Úr, ő az én segítségem, † ő tanította harcra kezemet, * és ujjaimat viadalra.
Hívek: Áldott legyen az Úr, * ő az én segítségem.
E: Ő az én irgalmasságom és erősségem, * menedékem és szabadítom;
ő a védőpajzsom, benne remélek, * aki uralmam alá veti népemet.
H: Áldott legyen az Úr, * ő az én segítségem.
E: Új éneket énekelek neked, Istenem, * tízhúrú hárfán zsoltárt zengek.
Diadalra segíted a királyokat, * és szolgádat, Dávidot, megóvod a gonosz kardtól.
H: Áldott legyen az Úr, * ő az én segítségem.
Zsolt 143,1.2.9-10

ALLELUJA
Jézus hirdette országának örömhírét, * és minden betegséget meggyógyított a nép körében. Mt 4,23 – 2. tónus.

† EVANGÉLIUM Szent Márk könyvéből
Legyünk mindig készek segíteni bajbajutott embertársunkon!
Egy szombati napon Jézus betért a kafarnaumi zsinagógába. Volt ott egy fél kezére béna ember. A farizeusok figyelték Jézust, vajon meggyógyítja-e szombaton. Vádaskodni akartak ugyanis ellene.
Jézus felszólította a béna kezű embert: „Állj ide középre!” Aztán megkérdezte a körülállókat: „Szabad-e szombaton jót vagy rosszat tenni, életet menteni vagy veszni hagyni?” Ők azonban hallgattak.
Erre Jézus szívük keménységén elszomorodva haragosan végignézett rajtuk, aztán így szólt az emberhez: „Nyújtsd ki a kezedet!” A beteg kinyújtotta kezét, és meggyógyult.
Erre a farizeusok kimentek, és tanakodni kezdtek a Heródes-pártiakkal, hogy miként okozhatnák Jézus vesztét.
Ezek az evangélium igéi.
Mk 3,1-6

EGYETEMES KÖNYÖRGÉSEK
Pap: Imádkozzunk Urunkhoz, Istenünkhöz, hogy segítse és oltalmazza Egyházát, amelyért szent Fia életét áldozta!
Lektor: 1. Krisztus Egyházának egységéért, békéjéért és szüntelen növekedéséért, kérjük Urunkat!
Hívek: Kérünk téged, hallgass meg minket!
2. Az Egyház pásztoraiért: a Szentatyáért, a püspökökért és papokért, kérjük Urunkat!
Hívek: Kérünk téged...
3. A hívek közösségéért: a családokért, a szülőkért és a gyermekekért, az öregekért és a betegekért, kérjük Urunkat!
Hívek: Kérünk téged...
4. A hűségesekért, hogy a jó úton maradjanak, kérjük Urunkat!
Hívek: Kérünk téged...
5. A bűnösökért, hogy bűnbánatot tartsanak és megtérjenek, kérjük Urunkat!
Hívek: Kérünk téged...
(6. Elhunyt N. testvérünkért [nővérünkért], hogy Jézus kegyelméből a földi élet után Isten örök országába eljusson, kérjük Urunkat!
Hívek: Kérünk téged...)
Pap: Üdvözítő Istenünk, add, hogy a föld sója és a világ világossága legyünk és így hiteles tanúságot tegyünk rólad az emberek előtt. Krisztus, a mi Urunk által.
Hívek: Ámen.

Újratöltés

Mai olvasmányok

Tegnapi olvasmányok

Igenaptár főoldal