2017-07-15

14. évközi hét szombat

OLVASMÁNY Mózes első könyvéből
Halála előtt József arra emlékezteti testvéreit, hogy Isten nem feledkezik meg ígéreteiről, és visszavezeti őket az ígéret földjére.
Halálos ágyán Jákob ezt a parancsot adta fiainak: „Ha majd én is őseim sorsára jutok, a heteus Efron mezején levő barlangba temessetek! Abba a barlangba, amely Machpela mezején van, szemben Mambréval, Kánaán földjén, és amelyet Ábrahám vett meg a heteus Efrontól a mezővel együtt temetőbirtokul. Oda temették el Ábrahámot és feleségét, Sárát; oda temették Izsákot és feleségét, Rebekkát; én is oda temettem Leát. A mi birtokunk ez a Het fiaitól vásárolt mező és a rajta levő barlang.” Miután Jákob befejezte a fiainak szóló parancsait, visszafeküdt az ágyra. Azután meghalt, és megtért népéhez.
Mivel atyjuk meghalt, József testvérei félni kezdtek, és azt mondták: „Csak vissza ne emlékezzék József arra a bántalomra, amelyet elszenvedett, és meg ne torolja mindazt a rosszat, amelyet elkövettünk ellene.” Ezért megüzenték neki: „Atyánk azt parancsolta halála előtt, hogy mondjátok meg Józsefnek: »Nagyon kérlek, bocsásd meg testvéreid vétkét és bűnét, amelyet elkövettek ellened.« Mi magunk is kérünk, bocsásd meg azok gonoszságát, akik atyád Istenének a szolgái.” Ennek hallatára József sírásra fakadt.
Ezután elmentek hozzá, és testvérei is arcra borultak előtte, és azt mondták: „Íme, a szolgáid vagyunk!” Ő azonban így szólt hozzájuk: „Ne féljetek! Vajon ellene szegülhetünk-e Isten akaratának? Ti rosszat forraltatok ellenem, de Isten jóra fordította, hogy felmagasztaljon engem – amint most látjátok –, és sok népet megmentsen. Ne féljetek hát! Én gondoskodom rólatok és gyermekeitekről.” Így vigasztalta őket, és barátságosan és szelíden beszélt hozzájuk.
József Egyiptomban lakott egész családjával együtt. Száztíz esztendőt élt, és látta Efraim fiait harmadíziglen, és Manasszé fiának, Machirnak fiait is térdére vette József.
Ezek után József azt mondta testvéreinek: „Ha én majd halott leszek is, Isten bizonyosan megemlékezik rólatok és erről a földről elvezet benneteket arra a földre, amelyet esküvel ígért Ábrahámnak, Izsáknak és Jákobnak.” Majd megeskette őket, és azt mondta: „Bizonyosan rátok tekint az Isten, és akkor erről a helyről vigyétek magatokkal az én csontjaimat is!” József száztíz éves korában halt meg.
Ez az Isten igéje.
Ter 49,29-32;50,15-26a

VÁLASZOS ZSOLTÁR
Válasz: Keressétek az Urat, alázatos lelkek, * és szívetek újraéled! Vö. Zsolt 68,33.
Előénekes: Adjatok hálát az Úrnak, és hívjátok segítségül nevét, * hirdessétek nagy tetteit a nemzetek között.
Énekeljetek és zengjetek zsoltárt neki, * emlegessétek minden csodáját.
Hívek: Keressétek az Urat, alázatos lelkek, * és szívetek újraéled!
E: Dicsekedjetek szent nevével, * az Urat kereső szívek örvendezzenek.
Keressétek az Urat és hatalmas erejét, * keressétek arcát szüntelen.
H: Keressétek az Urat, alázatos lelkek, * és szívetek újraéled!
E: Ti vagytok Ábrahámnak, az ő szolgájának ivadékai, * választottjának, Jákobnak fiai.
Ő a mi Urunk és Istenünk, * ő ítélkezik az egész földön.
H: Keressétek az Urat, alázatos lelkek, * és szívetek újraéled!
Zsolt 104,1-2.3-4.6-7

ALLELUJA
Boldogok vagytok, ha gyalázatot szenvedtek Krisztusért, * mert Isten Lelke nyugszik rajtatok. 1Pét 4,14 – 10. tónus.

† EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Krisztus követői bátran nézzenek szembe a nehézségekkel!
Abban az időben Jézus így szólt apostolaihoz:
Nem különb a tanítvány mesterénél, sem a szolga uránál. Elégedjék meg a tanítvány azzal, ha olyan lesz, mint mestere, és a szolga, ha olyan lesz, mint ura! Ha a családatyát Belzebubnak csúfolják, mennyivel inkább háza népét?
Ne féljetek az emberektől! Nincs rejtett dolog, amelyre fény ne derülne, sem titok, amely ki ne tudódnék. Amit én sötétben mondok nektek, azt ti mondjátok el világosban: és amit fülbe súgva hallotok, hirdessétek a háztetőkön!
És ne féljetek azoktól, akik a testet megölik, de a lelket nem tudják megölni. Inkább attól féljetek, aki a lelket is, meg a testet is a pokolba taszíthatja.
Egy fillérért ugye két verebet adnak? És mégsem hull a földre egy se közülük Atyátok tudta nélkül! Nektek pedig minden szál hajatokat számon tartják! Ne féljetek hát: sokkal többet értek ti a verebeknél!
Ha valaki megvall engem az emberek előtt, én is megvallom őt Atyám előtt, aki a mennyekben van. De ha valaki megtagad engem az emberek előtt, én is megtagadom őt Atyám előtt, aki a mennyekben van.
Ezek az evangélium igéi.
Mt 10,24-33

EGYETEMES KÖNYÖRGÉSEK
Pap: Bizalommal forduljunk Istenhez, aki Máriát, Krisztus anyját fölébe helyezte minden égi és földi teremtménynek!
Lektor: 1. Irgalmasság Atyja, köszönjük, hogy a Boldogságos Szűz Máriában égi édesanyát adtál nekünk; add, hogy mindig gyermeki szeretettel ragaszkodjunk hozzá!
Hívek: Kérünk téged, hallgass meg minket!
2. Szűz Mária tanulékony lélekkel figyelt Jézus szavára; add, hogy példája szerint mi is szívünkbe fogadjuk szent Fiad igéit!
Hívek: Kérünk téged...
3. A kereszt alatt álló Máriát megerősítetted a fájdalmak elviselésére; az ő közbenjárására adj erőt nekünk is a kereszt hordozására!
Hívek: Kérünk téged...
4. Szent Fiad feltámadása által örömmel töltötted el Szűz Mária szívét; tölts el minket is a feltámadás reménységével!
Hívek: Kérünk téged...
5. Szűz Máriát testével-lelkével felvetted a mennyei dicsőségbe; földi életünk után add meg nekünk is az örök életet!
Hívek: Kérünk téged...
(6. A Boldogságos Szűz Mária a mennyország királynője; az ő közbenjárására fogadd be elhunyt testvéreinket is az örök élet boldogságába!
Hívek: Kérünk téged...)
Pap: Add meg, kérünk, mindenható Istenünk, hogy mi, a te híveid, akik a Boldogságos Szűz Mária oltalmában bízunk, anyai közbenjárására minden rossztól megszabaduljunk itt a földön, és az örök élet örömére eljussunk a mennyben. Krisztus, a mi Urunk által.
Hívek: Ámen.