2017-06-30

12. évközi hét péntek

OLVASMÁNY Mózes első könyvéből
A körülmetélés lesz a szövetség jele Isten és Ábrahám ivadékai között.
Amikor Ábrahám kilencvenkilenc esztendős lett, megjelent neki az Úr, és így szólt hozzá: „Én vagyok a mindenható Isten: járj előttem, és légy tökéletes!”
Majd ezt mondta az Isten Ábrahámnak: „Tartsátok meg szövetségemet, te és utódaid nemzedékről nemzedékre! Ez lesz a szövetségem jele közöttem és közötted meg utódaid között, amelyet meg kell tartanotok: körül kell metélni nálatok minden férfit.”
Majd ezt mondta az Úristen Ábrahámnak: „Sárait, a feleségedet ne nevezd többé Sárainak, hanem Sára legyen a neve, mert megáldom őt, és általa adok neked fiúgyermeket. Megáldom őt, hogy nemzetek és népek királyai származzanak tőle.”
Ábrahám arcra borult, de elnevette magát, mert azt gondolta: „Százesztendős embernek születhet-e gyermeke, és lehet-e anya a kilencvenesztendős Sára?” Ezért azt mondta az Istennek: „Csak Izmael maradjon életben színed előtt!”
Isten erre azt mondta neki: „Igenis, Sára, a te feleséged fog téged fiúval megajándékozni, akit nevezzél Izsáknak! Fenntartom szövetségemet vele és utódjával örökre. Izmaellel kapcsolatban is meghallgatlak: Íme, megáldom őt és megszaporítom, sőt felette nagyon megsokasítom: tizenkét fejedelem származik majd tőle, és nagy néppé teszem őt. Ám szövetségemet Izsáknak tartom fenn, akit Sára fog neked ajándékozni egy esztendő múlva, ilyenkor.”
Amikor befejezte a beszédet, Isten eltávozott Ábrahámtól.
Ez az Isten igéje.
Ter 17,1.9-10.15-22

VÁLASZOS ZSOLTÁR
Válasz: Íme, ilyen áldásban részesül, * aki féli az Urat. Vö. 4. vers.
Előénekes: Boldog mindaz, ki féli az Urat, * aki az ő útjain jár.
Kezed munkájából élhetsz, * boldog leszel, és jól megy sorod.
Hívek: Íme, ilyen áldásban részesül, * aki féli az Urat.
E: Feleséged olyan, mint a termő szőlőtő, * a te házad bensejében.
Fiaid olyanok, mint az olajfacsemeték, * úgy veszik körül asztalodat.
H: Íme, ilyen áldásban részesül, * aki féli az Urat.
E: Íme, ilyen áldásban részesül az az ember, * aki féli az Urat.
Áldjon meg az Úr Sionból, * hogy lásd Jeruzsálem jólétét életed minden napján.
H: Íme, ilyen áldásban részesül, * aki féli az Urat.
Zsolt 127,1-2.3.4-5

ALLELUJA
Krisztus gyengeségeinket magára vette, * és betegségeinket ő hordozta. Mt 8,17 – 10. tónus.

† EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Jézus meggyógyít egy leprást.
Amikor Jézus befejezte a hegyi beszédet és lejött a hegyről, nagy sokaság követte. Ekkor odament hozzá egy leprás, leborult előtte, és így kérlelte: „Uram, ha akarod, megtisztíthatsz engem.”
Jézus kinyújtotta kezét, megérintette őt, és így szólt: „Akarom, tisztulj meg!” Erre a leprás azonnal megtisztult. Akkor Jézus így szólt hozzá: „Nézd, ne mondd el ezt senkinek se, hanem menj, mutasd meg magadat a papnak, és ajánld föl azt az áldozatot, amelyet Mózes rendelt, bizonyságul a gyógyulásról!”
Ezek az evangélium igéi.
Mt 8,1-4

EGYETEMES KÖNYÖRGÉSEK
Pap: Imádjuk Krisztus Urunkat, aki kereszthalála által feláldozta magát értünk a mennyei Atyának, hogy megszabadítson minket bűneinktől!
Lektor: 1. Urunk, te véred kiontásával szentesítetted az új és örök szövetséget: add, hogy mindig hűségesek maradjunk hozzád!
Hívek: Kérünk téged, hallgass meg minket!
2. Urunk, te vállaltad értünk a szenvedést és a kereszthalált: add, hogy mi se vonakodjunk elfogadni és hordozni életünk keresztjeit!
Hívek: Kérünk téged...
3. Urunk, te megígérted, hogy örök életre szökellő vízforrást ajándékozol nekünk: áraszd ki Szentlelkedet minden emberre!
Hívek: Kérünk téged...
4. Urunk, te elküldted tanítványaidat, hogy hirdessék a kereszt üdvözítő erejét: add, hogy mi is keresztedből merítsünk erőt szenvedéseink elviselésére!
Hívek: Kérünk téged...
5. Urunk, te kereszted és feltámadásod által eltörölted minden vétkünket: add, hogy eltöltsön bennünket a Szentlélek vigasztalása!
Hívek: Kérünk téged...
(6. Urunk, te kiérdemelted híveid számára a feltámadást és az örök dicsőséget: add, hogy elhunyt testvéreink elnyerjék ígéreteid teljesülését!
Hívek: Kérünk téged...)
Pap: Istenünk, a kereszt botránya megmutatta számunkra örök bölcsességedet és irántunk való végtelen szeretetedet. Engedd, hogy mindig bizakodó lélekkel dicsekedjünk Krisztus keresztjével. Aki él és uralkodik mindörökkön-örökké.
Hívek: Ámen.