2018-06-22

11. évközi hét péntek

OLVASMÁNY a Királyok második könyvéből
Jojáda főpap királlyá teszi Joást.
Amikor Atália meggyőződött róla, hogy fia, Okoziás király meghalt, megölette az egész királyi családot, mert ő akart uralkodni.
Jósába, Jórám király leánya és Okoziás nővére azonban fogta Joást, Okoziás fiát, és titokban elvitte őt a halálra szánt királyi gyermekek közül dajkájával együtt az ágyasházába. Így elrejtette őt Atália elől, hogy meg ne öljék. Azután hat esztendeig az Úr házában rejtőzködött vele, amíg Atália uralkodott az országban.
A hetedik esztendőben Jojáda főpap hírvivőket küldött, és magához hívatta a testőrség századosait és a futárokat. Bevezette őket az Úr templomába, szövetséget kötött velük, és megeskette őket a templomban, végül megmutatta nekik a király fiát.
A századosok pontosan úgy cselekedtek, ahogyan Jojáda főpap parancsolta nekik. Mindegyik maga mellé vette az embereit, azokat is, akik szombaton szolgálatba léptek, meg azokat is, akik szombaton a szolgálatból kiléptek. Valamennyien Jojáda főpaphoz mentek, az pedig átadta nekik Dávid király dárdáit és pajzsait, amelyek a templomban voltak. Aztán a katonák felsorakoztak, ki-ki fegyverrel a kezében, a templom jobb oldalától egészen a templom bal oldaláig az oltárral és a templomépülettel szemben, hogy körülvegyék az új királyt. Ekkor Jojáda kivezette a király fiát, ráhelyezte a koronát és az uralkodás okmányát, majd királlyá tették és felkenték őt, közben tapsolva kiáltották: „Éljen a király!”Atália meghallotta a futkosó nép lármáját, és maga is bement a nép közé a templomba. Amikor látta, hogy a király a szertartás rendje szerint ott áll az emelvényen, mellette az énekesek és a trombitások, az ország egész népe pedig ujjong és trombitál, megszaggatta ruháit, és azt kiáltozta: „Összeesküvés, összeesküvés!
Ekkor Jojáda megparancsolta a századosoknak, a sereg parancsnokainak: „Vezessétek ki őt a templom bekerített részéből, és aki kíséri, ölje meg a kardjával”
Mivel lelkükre kötötte a főpap, hogy ne a templomban öljék meg, elfogták, és kivezették őt azon az úton, amelyen a lovak a királyi palotába járnak, és ott megölték.
Azután Jojáda szövetséget hozott létre az Úr, valamint a király és a nép között, hogy tudniillik az Úr népe lesznek; ugyanígy a király meg a nép között.
Majd az egész nép bevonult Baál templomába. Lerombolták oltárait, és teljesen összetörték az ott levő bálványszobrokat; Mátánt pedig, Baál papját megölték az oltár előtt. Azután a főpap őrséget rendelt az Úr házához.
Az ország egész népe örvendezett; a város azonban nyugodt maradt, pedig Atáliát karddal megölték a királyi palota előtt.
Ez az Isten igéje.
2Kir 11,1-4.9-18.20

VÁLASZOS ZSOLTÁR :
Válasz: Az Úr kiválasztotta Siont magának, * ezt kívánta lakóhelyül. 13. vers. – 7 b. tónus.
Előénekes: Esküt tett az Úr Dávidnak, † igaz esküjét nem vonja vissza: * „Véredből származó utódot ültetek trónodra.”
Hívek: Az Úr kiválasztotta Siont magának, * ezt kívánta lakóhelyül.
E: „Ha megtartják szövetségemet fiaid és a parancsokat, melyre tanítom őket, * akkor még az ő fiaik is trónodon ülnek mindörökre.”
H: Az Úr kiválasztotta Siont magának, * ezt kívánta lakóhelyül.
E: Az Úr kiválasztotta Siont magának, * ezt kívánta lakóhelyül:
„Nyugalmam helye ez lesz örökre, * itt fogok lakni, ez a kívánságom.”
H: Az Úr kiválasztotta Siont magának, * ezt kívánta lakóhelyül.
E: „Dávidnak ott hatalmas sarjat támasztok, * fényességet hintek fölkent királyomra.
Ellenségeit szégyennel borítom, * az ő fején azonban korona ragyog”
H: Az Úr kiválasztotta Siont magának, * ezt kívánta lakóhelyül.
Zsolt 131,11.12.13-14.17-18

ALLELUJA
Boldogok, akik lélekben szegények: * övék a mennyek országa. Mt 5,3 – 4 g. tónus.

† EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Legnagyobb kincsünk a hit világossága.
Jézus a hegyi beszédben ezt mondta tanítványainak:
Ne gyűjtsetek magatoknak kincseket a földön, ahol a moly és a rozsda megemészti, a tolvajok meg kiássák és ellopják. Gyűjtsetek inkább kincseket a mennyben, ahol sem a moly, sem a rozsda meg nem emészti, sem a tolvajok ki nem ássák és el nem lopják. Mert ahol a kincsed van, ott van a szíved is.
A test világossága: a szem. Ha szemed ép, egész tested világosságban lesz. De ha szemed elhomályosodik, egész tested elsötétedik. Ha tehát a világosság benned sötétség, maga a sötétség mekkora?
Ezek az evangélium igéi.
Mt 6,19-23

EGYETEMES KÖNYÖRGÉSEK
Pap: Kérjük, testvéreim, teljes szívünkből-lelkünkből a mi Urunkat, Jézus Krisztust, aki kereszthalála árán meghozta nekünk a bűnbocsánatot és a kiengesztelődést!
Lektor: 1. Itt egybegyűlt és az egész világon elterjedt Egyházért kérjük Urunkat!
Hívek: Kérünk téged, hallgass meg minket!
2. Szentséges Atyánkért, N. pápáért, püspökeinkért, az egyházi rend minden tagjáért és munkatársaikért kérjük Urunkat!
Hívek: Kérünk téged...
3. Az egyházak közötti békességért és a népek nyugalmáért kérjük Urunkat!
Hívek: Kérünk téged...
4. Azokért, akik az Egyházban az irgalmasság cselekedeteit gyakorolják, kérjük Urunkat!
Hívek: Kérünk téged...
5. Városunkért (községünkért) és minden lakójának jólétéért és üdvösségéért kérjük Urunkat!
Hívek: Kérünk téged...
(6. Elhunyt N. testvérünkért [nővérünkért], akiért a keresztfán szent vérét ontotta, kérjük Urunkat!
Hívek: Kérünk téged...)
Pap: Urunk, Jézus Krisztus, nyújtsd ki segítő jobbodat néped felé, amikor irgalmadért esedezik! Ne engedd, hogy kárba vesszen a világ életéért ontott drága véred! Hárítsd el az emberiségre leselkedő veszedelmet, hogy vigasztalást találjunk halandó életünkben, odaát pedig elnyerjük az örök boldogságot! Aki élsz és uralkodol mindörökkön-örökké.
Hívek: Ámen.

Újratöltés

Mai olvasmányok

Tegnapi olvasmányok

Igenaptár főoldal