2018-01-19

2. évközi hét péntek

OLVASMÁNY Sámuel első könyvéből
Dávid nagylelkű ellenségével szemben is: nem akarja kezét a király felkent személyére emelni.
(Saul király – esküje ellenére – nyíltan üldözni kezdte Dávidot, mire az a Holt-tenger melletti hegyekben húzta meg magát. Amikor Saul erről értesült,) kiválasztott egész Izraelből háromezer embert, maga mellé vette őket, és elindult, hogy felkutassa Dávidot és kísérőit, még azokon a meredek sziklákon is, amelyeken csak a vadkecskék járnak.
Amikor eljutott az út mentén lévő juhaklokhoz, ahol egy barlang volt, Saul betért oda, hogy megkönnyebbüljön. Dávid pedig és társai éppen ennek a barlangnak a belsejében rejtőztek.
Társai emlékeztették Dávidot: „Eljött a nap, melyet megígért neked az Úr: »Kezedbe adom ellenségedet, hogy tetszésed szerint bánhass vele.«”
Dávid erre felkelt, és titokban levágta Saul palástjának a csücskét. Később azonban nyugtalan volt a lelkiismerete, amiért levágta Saul ruhájának a csücskét. Azért társait is csitította: „Isten mentsen attól, hogy ilyent kövessek el az én uram, az Úr felkentje ellen! Nem emelhetem kezemet ellene, hiszen ő az Úr felkentje!” Dávid ezekkel a szavakkal megfékezte társait, és nem engedte meg nekik, hogy Saulra rontsanak.
Saul ezután eltávozott a barlangból, és folytatta útját. Később Dávid is felkelt, kiment a barlangból, és utána kiáltott Saulnak: „Uram, királyom!”
Amikor Saul visszatekintett, Dávid hódolata jeléül egészen a földig hajolt előtte, és így szólt hozzá: „Miért hallgatsz azoknak a szavára, akik azt beszélik, hogy Dávid rosszat forral ellened? Íme, most saját szemeddel meggyőződhetsz róla, hogy az Úr kezembe adott a barlangban. Biztattak is, hogy öljelek meg, de én megkíméltelek, mert azt gondoltam: nem emelem kezemet az én uram ellen, hiszen ő az Úr felkentje. Nézz csak ide, atyám! Lásd: palástod csücske itt van a kezemben. Levágtam ugyanis a palástod csücskét, de téged nem akartalak bántani. Értsd meg, és lásd be, hogy nincs bennem irántad rosszindulat! Én nem vétettem ellened, te mégis az életemre törsz, hogy elvedd azt. Az Úr tegyen közöttünk igazságot, és az Úr álljon bosszút értem! De az én kezem nem fog bántani. A régi közmondás is úgy tartja: »A gonoszság gonoszoktól származik«. Én azonban nem emelek rád kezet. Ki ellen vonulsz ki, Izrael királya? Kit üldözöl? Egy holt ebet, vagy egy bolhát? Az Úr legyen a bíránk! Ő szolgáltasson igazságot közöttünk! Vizsgálja meg és ítélje meg ügyemet, és szabadítson ki a kezedből!”
Miután Dávid befejezte szavait, megszólalt Saul: „Valóban a te hangod ez, fiam, Dávid?” Azzal hangos sírásra fakadt. Beismerte Dávid előtt: „Te igazabb vagy, mint én; mert te jóval fizettél nekem, bár én rosszat tettem ellened. Te most bebizonyítottad, hogy csak jót tettél velem, mert az Úr kezedbe adott, és te mégsem öltél meg engemet. Pedig ha valaki ellenségére akad, vajon sértetlenül bocsátja-e útjára? Fizessen meg neked az Úr azért a jóért, amit ma velem tettél! Most már meggyőződtem róla, hogy bizonyosan király leszel, és a te kezedben lesz Izrael királysága.”
Ez az Isten igéje.
1Sám 24,3-21

VÁLASZOS ZSOLTÁR :
Válasz: Könyörülj rajtam, Istenem, * könyörülj rajtam! 2a. vers. – 2. tónus.
Előénekes: Könyörülj rajtam, Uram, könyörülj rajtam, * hozzád menekül a lelkem.
Szárnyad árnyékában keresek védelmet, * amíg a veszedelem el nem vonul.
Hívek: Könyörülj rajtam, Istenem, * könyörülj rajtam!
E: A fölséges Istenhez kiáltok, * Istenhez, aki jóra fordítja sorsomat.
Küldjön segítséget az égből és mentsen meg, † üldözőimet sújtsa szégyennel, * árassza ki kegyelmét és hűségét.
H: Könyörülj rajtam, Istenem, * könyörülj rajtam!
E: Emelkedj, Istenem, az egek fölé, * magasztaljanak az egész földön,
mivel irgalmad felér az egekig, * és hűséged a felhőkig.
H: Könyörülj rajtam, Istenem, * könyörülj rajtam!
Zsolt 56,2.3-4.6 és 11

ALLELUJA
Isten kiengesztelődött Krisztusban a bűnös világgal, * és ránk bízta a kiengesztelődés hirdetését. 2Kor 5,19 – 9. tónus.

† EVANGÉLIUM Szent Márk könyvéből
Jézus kiválasztja apostolait.
Abban az időben Jézus fölment egy hegyre, és magához hívta, akiket kiválasztott. És ők csatlakoztak hozzá.
Tizenkettőt választott ki, hogy vele tartsanak, és hirdessék az igét. Hatalmat is adott nekik a betegek gyógyítására és az ördögűzésre.
A következő tizenkettőt választotta ki: Simont, akinek a Péter nevet adta; Jakabot, Zebedeus fiát és Jánost, Jakab testvérét – akiket Boanergesznek, vagyis „mennydörgés fiainak” hívott. Továbbá kiválasztotta Andrást, Fülöpöt, Bertalant, Mátét, Tamást, Jakabot Alfeus fiát, Tádét, a kánaáni Simont és a karióti Júdást, aki később elárulta őt.
Ezek az evangélium igéi.
Mk 3,13-19

EGYETEMES KÖNYÖRGÉSEK
Pap: Imádjuk Krisztus Urunkat, aki kereszthalála által feláldozta magát értünk a mennyei Atyának, hogy megszabadítson minket bűneinktől!
Lektor: 1. Urunk, te véred kiontásával szentesítetted az új és örök szövetséget: add, hogy mindig hűségesek maradjunk hozzád!
Hívek: Kérünk téged, hallgass meg minket!
2. Urunk, te vállaltad értünk a szenvedést és a kereszthalált: add, hogy mi se vonakodjunk elfogadni és hordozni életünk keresztjeit!
Hívek: Kérünk téged...
3. Urunk, te megígérted, hogy örök életre szökellő vízforrást ajándékozol nekünk: áraszd ki Szentlelkedet minden emberre!
Hívek: Kérünk téged...
4. Urunk, te elküldted tanítványaidat, hogy hirdessék a kereszt üdvözítő erejét: add, hogy mi is keresztedből merítsünk erőt szenvedéseink elviselésére!
Hívek: Kérünk téged...
5. Urunk, te kereszted és feltámadásod által eltörölted minden vétkünket: add, hogy eltöltsön bennünket a Szentlélek vigasztalása!
Hívek: Kérünk téged...
(6. Urunk, te kiérdemelted híveid számára a feltámadást és az örök dicsőséget: add, hogy elhunyt testvéreink elnyerjék ígéreteid teljesülését!
Hívek: Kérünk téged...)
Pap: Istenünk, a kereszt botránya megmutatta számunkra örök bölcsességedet és irántunk való végtelen szeretetedet. Engedd, hogy mindig bizakodó lélekkel dicsekedjünk Krisztus keresztjével. Aki él és uralkodik mindörökkön örökké.
Hívek: Ámen.

Újratöltés

Mai olvasmányok

Tegnapi olvasmányok

Igenaptár főoldal