08-29

Keresztelő Szent János vértanúsága


OLVASMÁNY Jeremiás próféta könyvéből
Mondd el nekik mind, amit parancsolok neked! Ne ijedj meg tőlük.
Jozija király napjaiban így szólt hozzám az Úr: „Övezd fel derekad; kelj föl, és mondd el nekik mindazt, amit parancsolok neked. Ne ijedj meg tőlük, különben én ijesztelek meg téged az ő szemük előtt. Íme, én a mai napon erős várossá teszlek; vasoszloppá és ércfallá az egész országgal szemben: Júda királyai és főemberei ellen, papjai és egész népe ellen. Harcolni fognak ellened, de nem győznek le, mert veled vagyok és megszabadítalak” – mondja az Úr.
Ez az Isten igéje.
Jer 1,17-19

VÁLASZOS ZSOLTÁR
Válasz: Igazságodat hirdeti ajkam, * és szabadító tetteidet. Vö. 15a. vers.
Előénekes: Te vagy, Uram, én reményem, * ne hagyj soha szégyent érnem.
Igazságodban ments meg, † szabadíts meg engem, * fordítsd felém füled, és siess segítségemre.
Hívek: Igazságodat hirdeti ajkam, * és szabadító tetteidet.
E: Légy megmentő sziklám és erős váram, * ahol oltalmat nyerjek.
Mert te vagy, Istenem, erősségem és menedékem, * ragadj ki a bűnösök kezéből.
H: Igazságodat hirdeti ajkam, * és szabadító tetteidet.
E: Te vagy reménységem, Istenem, * ifjúkorom óta, Uram, benned bízom.
Anyám méhétől te vagy támaszom, * anyám ölétől fogva védelmezőm.
H: Igazságodat hirdeti ajkam, * és szabadító tetteidet.
E: Igazságodat hirdeti ajkam, * és szabadító tetteidet egész nap.
Ifjúságom óta oktatsz engem, Istenem, * csodáidat mindmáig hirdetem.
H: Igazságodat hirdeti ajkam, * és szabadító tetteidet.
Zsolt 70,1-2.3-4a.5-6ab.15ab és 17

ALLELUJA
Boldogok, akik üldözést szenvednek az igazságért, * mert övék a mennyek országa. Mt 5,10 – 7 b. tónus.

† EVANGÉLIUM Szent Márk könyvéből
Heródiás leánya, tánca jutalmául Keresztelő János fejét kérte.
Miután Jézus megkezdte nyilvános működését, Heródes Antipász király elfogatta Jánost, és börtönbe vetette. Testvérének, Fülöpnek felesége, Heródiás miatt tette, akit feleségül vett. János ugyanis figyelmeztette Heródest: „Nem szabad elvenned testvéred feleségét.”
Emiatt Heródiás áskálódott ellene. Szívesen eltétette volna láb alól, de nem tehette. Heródes ugyanis félt Jánostól, mert tudta, hogy igaz és szent ember. Ezért meg akarta őt menteni. Valahányszor beszélt vele, zavarba jött, mégis szívesen meghallgatta.
Végül elérkezett a kedvező nap. Heródes a születése napján lakomát adott vezető embereinek, a magas rangú tiszteknek és Galilea előkelőségeinek. Közben Heródiás leánya bement, táncolt nekik, és Heródes meg vendégei előtt nagy tetszést aratott.
A király így szólt a leányhoz: „Kérj tőlem, amit akarsz! Megadom neked.” Sőt meg is esküdött: „Bármit kérsz, megadom neked, még az országom felét is.”
A leány kiment, és megkérdezte anyjától: „Mit kérjek?” Anyja ezt felelte: „Keresztelő János fejét.” Erre visszasietett a királyhoz, és előadta kérését. „Azt akarom, hogy most azonnal add nekem egy tálon Keresztelő János fejét!” A király nagyon elszomorodott emiatt, de esküjére és a vendégekre való tekintettel nem akarta kedvét szegni. Azonnal elküldött egy hóhért azzal a paranccsal, hogy hozza el János fejét. Az elment, lefejezte őt a börtönben, és elhozta fejét egy tálon. Odaadta a leánynak, a leány pedig elvitte anyjának. Amikor János tanítványai meghallották, eljöttek, elvitték János testét, és egy sírboltba temették.
Ezek az evangélium igéi.
Mk 6,17-29

EGYETEMES KÖNYÖRGÉSEK
6. KERESZTELŐ SZENT JÁNOS ÜNNEPÉRE
(Június 24. és augusztus 29.)
Pap: Testvéreim! Keresztelő Szent János születését (vértanúságát) ünnepelve kérjük mennyei Atyánktól, hogy Krisztus előhírnökének tanítására figyeljünk, és példáját kövessük!
Lektor: l. Add, Urunk, hogy híveid igaz hittel és bűnbánó lélekkel járják azt az utat, amelyre Keresztelő Szent János is buzdította a népet!
Hívek: Kérünk téged, hallgass meg minket!
2. Támassz buzgó és bátor igehirdetőket, hogy szavuk nyomán a nemzetek felismerjék Jézusban az Isten Bárányát, aki elveszi a világ bűneit!
3. Ne engedd, hogy széltől lengetett nádszál módjára eltérjünk az igazságtól, vagy a kényelmes élet kedvéért elhanyagoljuk önmagunk fegyelmezését!
4. Tégy minket alázatossá, hogy ne a magunk dicsőségét hajhásszuk, hanem Krisztusról, az Isten Fiáról tegyünk tanúságot a világban!
5. Add, hogy szavainkkal és jó példánkkal Krisztushoz vezessük embertársainkat, ahogyan Keresztelő János is Krisztushoz küldte az ő tanítványait!
Pap: Istenünk! Te az idők teljességében Keresztelő Szent János által utat készítettél nekünk szent Fiadhoz, és Fiad által magadhoz. Add, hogy mindig az evangélium útján járjunk, és embertársainkat is elvezessük tehozzád! Krisztus, a mi Urunk által.
Hívek: Ámen.