2017-12-01

34. évközi hét péntek

OLVASMÁNY Dániel próféta könyvéből
Dániel látomása a földi birodalmakat jelképező titokzatos élőlényekről és az eljövendő Emberfiáról – a Messiásról –, aki az egész világ Ura lesz.
Dániel próféta így írja le látomását: Az egyik éjjel látomásom volt. Az ég négy szele vihart támasztott a nagy tengeren. A vízből négy egymástól különböző hatalmas vadállat jött elő. Nőstény oroszlán volt az első, amelyiknek sasszárnyai voltak. De láttam, hogy kitépték szárnyait. Fölkelt a földről, lábra állt, – és emberi szívet kapott. A második vadállat: olyan volt, mint a medve. Félig fölegyenesedett, és a szájában három borda volt. Azt mondták neki: „Kelj föl hamar, igen sok húst egyél!” A harmadik vadállat párducnak tűnt nekem, de rajta négy madárszárny, és négy fej volt, és hatalom adatott neki. Az éjszakai látomásom negyedik vadállata rettenetes, csodálatos, igen erős volt. Vas fogakkal falt és rágott, és lábával széttaposta, amit meghagyott. Ez minden előző vadállattól különbözött. Tíz szarva volt. Jól megfigyeltem a szarvakat. És mi történt? Még egy kis szarv nőtt a többi tíz között. Három szarv a régiekből a földre hullt, hogy helyet adjon neki. Majd ezen a kicsi szarvon emberszemek nyíltak ki, és egy száj, amely kevélyen, fennhéjázóan beszélt.
Míg ezt figyeltem, trónusokat emeltek, és az Ősöreg leült. Ruházata fehér volt, mint a hó, és a fején a haj, mint a tiszta gyapjú. Trónja lobogó lángból volt, kerekei meg izzó parázsból. Ezernyi ezren szolgáltak neki, és tízezerszer százezren hódoltak neki.
A bíróság leült, és felnyitották a könyveket. Figyeltem, és láttam, hogy az istenkáromló szavak miatt, amelyeket az a kis szarv beszélt, a nagy vadállatot megölték, teste elpusztult, tűzbe dobták, hogy elégjen. A hatalmat elvették a többi vadállatól is, és megszabták, hogy meddig élhet az egyik is, meg a másik is. Akkor hirtelen azt láttam az éjjeli látomásban, hogy íme, az ég felhőin valaki közeledik. Olyan volt, mint az Emberfia. Amikor az Ősöreghez ért, színe elé vezették, és az hatalmat, méltóságot és királyságot adott neki. Minden népnek, nemzetnek és nyelvnek őt kell szolgálnia. Hatalma örök hatalom, amely nem enyészik el, és királysága nem szűnik meg soha.
Ez az Isten igéje.
Dán 7,2-14

VÁLASZOS ZSOLTÁR
Válasz: * Dicsérjétek és magasztaljátok mindörökké! 59b. vers.
Előénekes: Áldjátok az Urat, hegyek és halmok, *
Hívek: * dicsérjétek és magasztaljátok mindörökké!
E: Áldjátok az Urat mind, amik a földből sarjadtok, *
H: * dicsérjétek és magasztaljátok mindörökké!
E: Áldjátok az Urat, ti, források, *
H: * dicsérjétek és magasztaljátok mindörökké!
E: Áldjátok az Urat, folyamok és tengerek, *
H: * dicsérjétek és magasztaljátok mindörökké!
E: Áldjátok az Urat, tengeri lények, s minden, ami mozog a vízben, *
H: * dicsérjétek és magasztaljátok mindörökké!
E: Áldjátok az Urat, égi madarak, *
H: * dicsérjétek és magasztaljátok mindörökké!
E: Áldjátok az Urat, vadak és háziállatok, *
H: * dicsérjétek és magasztaljátok mindörökké!
Dán 3,75-81

ALLELUJA
Nézzetek föl, és emeljétek föl fejeteket * mert elérkezett megváltástok ideje. Lk 21,28 – 10. tónus.

† EVANGÉLIUM Szent Lukács könyvéből
Jeruzsálem pusztulása után kibontakozik majd az Isten országa.
Abban az időben Jézus a következő hasonlatot mondta tanítványainak:
„Nézzétek a fügefát és a többi fákat! Amikor látjátok, hogy már hajtanak, tudjátok, hogy közel van a nyár. Ugyanígy ti is, amikor látjátok, hogy mindez bekövetkezik, tudjátok meg, hogy közel van az Isten országa.
Bizony, mondom nektek: Nem múlik el ez a nemzedék, amíg mindez meg nem történik. Ég és föld elmúlnak, de az én igéim el nem múlnak.”
Ezek az evangélium igéi.
Lk 21,29-33

EGYETEMES KÖNYÖRGÉSEK
Pap: Imádjuk Krisztus Urunkat, aki kereszthalála által feláldozta magát értünk a mennyei Atyának, hogy megszabadítson minket bűneinktől!
Lektor: 1. Urunk, te véred kiontásával szentesítetted az új és örök szövetséget: add, hogy mindig hűségesek maradjunk hozzád!
Hívek: Kérünk téged, hallgass meg minket!
2. Urunk, te vállaltad értünk a szenvedést és a kereszthalált: add, hogy mi se vonakodjunk elfogadni és hordozni életünk keresztjeit!
Hívek: Kérünk téged...
3. Urunk, te megígérted, hogy örök életre szökellő vízforrást ajándékozol nekünk: áraszd ki Szentlelkedet minden emberre!
Hívek: Kérünk téged...
4. Urunk, te elküldted tanítványaidat, hogy hirdessék a kereszt üdvözítő erejét: add, hogy mi is keresztedből merítsünk erőt szenvedéseink elviselésére!
Hívek: Kérünk téged...
5. Urunk, te kereszted és feltámadásod által eltörölted minden vétkünket: add, hogy eltöltsön bennünket a Szentlélek vigasztalása!
Hívek: Kérünk téged...
(6. Urunk, te kiérdemelted híveid számára a feltámadást és az örök dicsőséget: add, hogy elhunyt testvéreink elnyerjék ígéreteid teljesülését!
Hívek: Kérünk téged...)
Pap: Istenünk, a kereszt botránya megmutatta számunkra örök bölcsességedet és irántunk való végtelen szeretetedet. Engedd, hogy mindig bizakodó lélekkel dicsekedjünk Krisztus keresztjével. Aki él és uralkodik mindörökkön-örökké.
Hívek: Ámen.