2017-11-27

34. évközi hét hétfő

OLVASMÁNY Dániel próféta könyvéből
Dánielt és három társát a babiloni királyi udvarban is megőrzi az Isten; és nagy méltóságra emelkednek, mert hűségesek maradnak az Úr törvényeihez.
Joákim, júdeai király uralkodásának harmadik esztendejében Nabukodonozor, Babilon királya, ostrom alá vette Jeruzsálemet. Az Úr megengedte neki, mármint a babiloni királynak, hogy Joákimot, Júda királyát elfogja, és az Isten háza edényeiből sokat elvigyen saját hazája istenének templomkincstárába.
A király azt is meghagyta még udvari főtisztjének, hogy Júda fiai közül válogasson fejedelmi származású, szép testalkatú, éles eszű és minden ismeretben jártas ifjakat, akik a király udvarában alkalmazhatók.
Gondoskodjék továbbá, hogy ezeket az ifjakat szóban és írásban tanítsák a babiloni nyelvre is. A király saját asztaláról utaltatott ki számukra ételt és italt, hogy háromévi ilyen nevelés után majd körülötte szolgálatot teljesítsenek.
Ezek között volt Dániel és három társa: Hananja, Misael és Azarja is. Dániel megfogadta, hogy nem eszik és nem iszik tisztátalant. Kérte tehát az udvari főtisztet, hogy ne kelljen a király asztaláról ennie és innia. Isten rokonszenvet ébresztett a királyi udvar főtisztjében Dániel iránt, de az mégis így szabadkozott: „Félek uramtól, királyomtól, aki számotokra külön ételt és italt írt elő, hogy soványabbak lesztek, mint a többi társatok. A király előtt még veszélybe sodorjátok fejemet.” Ekkor Dániel így beszélt az ő és három társa fölé rendelt tiszthez: „Adj szolgáidnak rövid tíznapnyi próbaidőt! Csupán növényi eledelt adass nekünk, és hozzá friss vizet. Azután nézd meg arcunkat és a többi ifjak arcát, akik a király asztaláról kapják étküket. Amit rajtunk tapasztalsz, aszerint járj el velünk!” Az meg is fogadta Dániel szavát, és próbára tette őket tíz napig. De tíz nap múlva szebbek s fejlettebbek voltak, mint azok, akik a király asztaláról kapták ételüket. Ezek után nem is kellett nekik a király asztaláról enniük és inniuk, hanem növényi eledelt adtak nekik.
Ezek az ifjak bölcsességet és minden tudományban való jártasságot kaptak Istentől, sőt Dániel még külön az álomlátás és az álommegértés képességét is. Amikor azután parancs szerint be kellett menniük a király elé, az udvari tiszt be is vezette őket. A király mindegyikkel elbeszélgetett, s úgy látta: egy sincs köztük olyan, mint Dániel és három társa: Hananja, Misael és Azarja. A király erre udvarába fogadta őket. Minden ügyben, amely bölcsességet igényelt vagy tudományos jártasságot kívánt, a király megkérdezte véleményüket: tízszerte is különbnek tapasztalta őket, mint országa valamennyi bölcsét és varázslóját.
Ez az Isten igéje.
Dán 1,1-6.8-20

VÁLASZOS ZSOLTÁR
Válasz: * Dicséretre méltó és magasztos örökkön örökké. 52b. vers.
Előénekes: Áldott vagy, Urunk, atyáink Istene, *
Hívek: * dicséretre méltó és magasztos örökkön örökké.
E: Áldott a te dicsőséges szent neved, *
H: * dicséretre méltó és magasztos örökkön örökké.
E: Áldott vagy templomodban, dicsőséged szent helyén, *
H: * dicséretre méltó és magasztos örökkön örökké.
E: Áldott vagy királyi trónodon, *
H: * dicséretre méltó és magasztos örökkön örökké.
E: Áldott vagy, aki a mélységekbe tekintesz, † és a kerubok fölött trónolsz, *
H: * dicséretre méltó és magasztos örökkön örökké.
E: Áldott vagy az égbolt fölött, *
H: * dicséretre méltó és magasztos örökkön örökké.
Dán 3,52-56

ALLELUJA
Virrasszatok és álljatok készen, * mert nem tudjátok, hogy az Emberfia mikor érkezik! Mt 24,42a és 44 – 2. tónus.

† EVANGÉLIUM Szent Lukács könyvéből
Isten nem az adomány nagyságát, hanem az adakozó lelkét nézi.
Jézus egy alkalommal megfigyelte, hogyan dobják a gazdagok adományaikat a templom perselyébe. Közben észrevette, hogy egy szegény özvegyasszony két fillért dobott be. Erre megjegyezte: „Bizony, mondom nektek, ez a szegény özvegy többet dobott be, mint bárki más. A többiek ugyanis abból adakoztak, amiben bővelkednek, ez azonban mindent odaadott, ami szegénységéből telt: egész megélhetését.”
Ezek az evangélium igéi.
Lk 21,1-4

EGYETEMES KÖNYÖRGÉSEK
Pap: Kérjük, testvéreim, mennyei Atyánkat, hogy minden munkánkat az ő dicsőségére végezzük!
Lektor: 1. Add, Urunk, hogy az anyagi világ javait a magunk és embertársaink földi boldogulására és örök üdvösségére használjuk!
Hívek: Kérünk téged, hallgass meg minket!
2. Add, hogy mindennapi munkánkban felismerjük szent akaratodat, és azt készségesen teljesítsük!
Hívek: Kérünk téged...
3. Add, hogy munkatársainkkal jó együttműködésre törekedjünk, és így kölcsönösen elősegítsük a közösség javát!
Hívek: Kérünk téged...
4. Add meg nekünk a Szentlélek által a szelídséget, a jószívűséget és a türelmet!
Hívek: Kérünk téged...
5. Add, hogy a mai napot bűn nélkül töltsük el, hogy majd este örvendezve köszönhessük meg jóságodat!
Hívek: Kérünk téged...
(6. Add meg elhunyt N. testvérünknek [nővérünknek] bűnei bocsánatát, hogy irgalmadból a szentek közösségébe juthasson!
Hívek: Kérünk téged...)
Pap: Kérünk, Istenünk, cselekedeteinket előzd meg sugallatoddal, és kísérd segítségeddel, hogy minden munkánkat mindig veled kezdjük, és amit elkezdtünk, segítségeddel be is fejezzük! Krisztus, a mi Urunk által.
Hívek: Ámen.